Főoldal

Kiadványok

Partnerek

A kiadóról

Sajtó

Kapcsolat

 

 

Jakob Streit:

Louis Braille. A vakírás feltalálójának élete

 

9 éven felülieknek

105 oldal, kemény tábla, cérnafűzés.     1990 Ft.

ISBN: 963 065 064 9

 

 

Puck, a törpe

–––––––––––––––––––––––

Puck az emberek birodalmában

–––––––––––––––––––––––

Szent Miklós

–––––––––––––––––––––––

Hadd legyek a testvéred

A könyvről

Amikor Louis Braille 1809. január 4-én egy Párizshoz közeli faluban, Coupvray-ban megszületett, még csak néhány olyan iskola volt egész Európában, ahová a vakok járhattak. Különböző kézműves szakmákat és zenét tanultak. Ám könnyen alkalmazható írás hiányában a világ jelentős része hozzáférhetetlen maradt számukra.

Louis látóként születt. De amikor háromévesen, mint annyiszor, apja nyeregmíves-műhelyében játszott, egy árral megsebesítette magát, és nem sokkal később megvakult.

Alig tizennégy éves, amikor kitapogatható írás kifejlesztésébe fog, amelyből később megszületik az a bizonyos Braille-írás, amelynek segítségével a vakok mind a mai napig írnak és olvasnak.

Ebben a könyvben Jakob Streit a gyerekek számára, az ő nyelvükön meséli el e nagyszerű ember történetét – ifjúságát és felnőttkorát, amikor a párizsi Vakok Intézetében tanárként dolgozott. Megtudhatjuk, hogyan tanulja meg Louis új módokon észlelni környezetét, hogyan járja útját a világban és hogyan visz fényt mások életébe a maga egyszerű, szeretetteljes és barátságos módján.

A szerzőről | Jakob Streit (1910–2009)

Jakob Streit a svájci Spiezben született. Órásmester apjával, édesanyjával és öt testvérével élt. Alap- és középfokú tanulmányai után a berni tanítóképzőt végezte el, majd a bönigeni népiskolában lett alsó tagozatos tanító.

A mindennapok során szerzett tapasztalataiból alakult ki az igény, hogy elbeszéléseit írott formában rögzítse. „Ha az ember 45 éven keresztül majd’ mindennap meséket mond különböző korú gyerekeknek, sok mindent megtanul tőlük, és magával ragadja a költészet és a képiség.” 1940 óta számtalan gyerek- és ifjúsági könyve jelent meg. Ezek mellett nevelésről szóló szakkönyveket is írt, amelyekhez Rudolf Steiner pedagógiáját vette alapul. 1947 és 1952 között ő rendezte Interlakenben a Tell Vilmos Szabadtéri Játékokat. 1958-tól hét éven keresztül volt a Spiezi Kastélyjátékok rendezője. Ezen kívül rendszeresen rendezett operaelőadásokat és vezényelt különböző kórusokat. Zongorán és orgonán is játszott.

Nyugdíjazása után kulturális és pedagógiai témájú előadásokat tartott Közép-Európa országaiban, és több könyvet is írt felnőttek számára a pedagógia és a szellemtudomány témakörében. Műveit 12 nyelvre fordították le.